Depressionssymptomer & advarselstegn

Vidste du, at depression er en af de mest almindelige helbredsproblemer? Det varierer fra person til person, men der er nogle fælles tegn og symptomer. Det er vigtigt at huske, at disse symptomer kan være en del af livets normale nedture. Men jo flere symptomer du har, jo stærkere de er, og jo længere tid de har varet, jo mere sandsynligt er det at du har depression. Når disse symptomer er overvældende og invaliderende, er det tid til at søge hjælp.

Ændrede følelser: Alvorlig depression er en stemningslidelse, der påvirker dine følelser og tanker om livet generelt. At have en håbløst eller hjælpeløst livssyn er det mest almindeligt tilknyttet symptom på depression. Andre følelser kan være værdiløshed, selvhad, vrede og skyld.

Manglende interesse: Et tab af interesse eller tilbagetrækning fra aktiviteter, som du engang så frem til såsom sport, hobbyer eller at gå ud med venner, er endnu et afslørende tegn på depression. Et andet symptom er en nedsat lyst til sex og endda impotens.

Træthed og søvn: Med depression kommer der ofte en mangel på energi og en overvældende følelse af sløvhed, som kan være de mest invaliderende symptomer på depression. Dette kunne føre til overdreven søvn, problemer med at falde i søvn eller problemer med at sove igennem.

Angst og irritabilitet: Du føler dig ophidset, rastløs, eller endda aggressiv. Dit toleranceniveau er lavt, dit temperament er højt og alt og alle går dig på nerverne.

Appetit og vægt: Vægt og appetit kan svinge forskelligt for hver person med depression. Nogle vil have en øget appetit og vægtøgning, mens andre ikke vil være sultne og tabe sig. En afgørende faktor for at afgøre, om ændringer i kosten er relateret til depression er, om de er forsætlige eller ej. Hvis de ikke er, er det et tegn på at det kan dreje sig om depression.

Ukontrollable følelser: Depression kan få dit humør til at svinge. Et minut er det et udbrud af vrede, det næste græder du ukontrollabelt. Der er ikke noget, der kommer udfra, som pavirker dig, men dine følelser går op og ned uden varsel.

Tanker om døden: Depression er en stor risikofaktor for selvmord. Den dybe fortvivlelse og håbløshed, der går sammen med depression kan gøre selvmord se ud som om den eneste måde at undslippe smerten. Tanker om døden eller selvmord er en alvorlig symptom på depression. (Hvis du eller nogen du kender, har selvmordstanker, kan man få hjælp og rådgivning hos Livslinien på 70 201 201.)

Hvis du har haft nogle af de nævnte symptomer ovenfor i mere end to uger, kan du blive ramt af depression. At erkende at du er deprimeret og at finde de rigtige oplysninger er meget vigtigt for at få den rette hjælp. At søge professionel hjælp og starte en behandling hos en psykolog er det første skridt til at komme tilbage til at føle sig som sig selv igen.